Viete sa správne opaľovať? Tipy a triky, ako predísť spáleniu

Zdravie

Hoci sa v poslednej dobe viac hovorí o nevýhodách, opaľovanie má aj svoje výhody. Chytať bronz teda nie je aktivita, ktorej by ste sa mali vyhýbať – treba si len dať pozor na riziká. V skutočnosti by nemalo byť to, na čom nám najviac záleží, rovnomerné opálenie. Na čo teda treba myslieť a čomu sa vyhýbať?

Viete sa správne opaľovať? Tipy a triky, ako predísť spáleniu

(zdroj: unsplash.com)

UV žiarenie nie je len jedno

UV žiarenie, o ktorého škodlivých účinkoch toľko počúvame, je len jedným z rôznych typov slnečného žiarenia. Aj ono sa ešte rozdeľuje na UVA, UVB a UVC žiarenie. Posledné spomenuté ani nedopadá na zemský povrch, no UVA a UVB žiarenie majú významný podiel na vzniku rakoviny kože.

Pred opaľovaním by ste mali myslieť predovšetkým na tri veci: svoj fototyp pleti, SPF ochranu pokožky a či je vhodná intenzita slnečného žiarenia. Tá býva rôzna, v závislosti od geografickej polohy, nadmorskej výšky, ročného obdobia aj času dňa. Všeobecne však platí, že najvyššia intenzita UV žiarenia je v čase medzi 10. a 16. hodinou, kedy je Slnko najvyššie.

Na opaľovanie je jednoznačne potrebný opaľovací krém – na nákup toho najlepšieho pre vás, ktorý môžete uskutočniť aj online, odporúčame využiť tieto zľavové kódy do eshopov.

Pokožka nám to povie sama

Fototyp pleti je kategorizácia, ktorá určuje, ako veľmi ste citliví na slnečné žiarenie a ako reagujete na opaľovanie. Existuje šesť základných kategórií, ktoré sa rozdeľujú podľa farby pleti, odtieňa vlasov a očí.

Ak máte veľmi svetlú pokožku, blond alebo ryšavé vlasy a modré alebo zelené oči, ste fototyp 1. Určite už aj podľa svojich skúseností viete, že sa rýchlo spálite a málokedy opálite a ste veľmi náchylní na poškodenie kože aj rakovinu. Tomuto fototypu sa vôbec neodporúča opaľovať – naopak, vyhýbať sa silnému letnému slnku, ako sa len dá.

Fototyp 2 sú ľudia so svetlou pokožkou, blond alebo hnedými vlasmi a tiež modrými alebo zelenými očami. Viete sa mierne opáliť, ale ľahko spáliť. Na opaľovanie určite potrebujete krémy s tými najvyššími faktormi, a aj tie vám nezaručia, že sa nespálite. Dobré je teda maximálne sa vyhýbať slnečnému žiareniu a vychádzať na slnko len mimo časov najvyššej intenzity UV žiarenia.

SPF faktor potrebuje každý

Fototyp 3 zahŕňa stredne svetlú pokožku, hnedé vlasy a hnedé oči. Niekedy sa spálite, ale väčšinou opálite. Na ochranu pred slnkom by ste si mali zadovážiť stredne silné opaľovacie krémy. Podobne to má aj fototyp 4, kde patria ľudia so stredne tmavou pokožkou. Tí si môžu dovoliť aj krémy s nižšou ochranou, stále ale hovoríme o SPF faktore minimálne 30.

Vyhraté to majú predovšetkým ľudia s fototypom 4 a 5 – sem patria tí, ktorí majú tmavú pokožku, tmavé vlasy a hnedé oči. Zriedka sa spália a vyžadujú minimálnu ochranu pred slnkom. Netreba to však vnímať tak, že fototyp 4 a 5 sa nemusia natierať opaľovacím krémom. Zväčšovanie ozónovej diery prispieva k tomu, že slnečné žiarenie je každý rok škodlivejšie a škodlivejšie a hoci pred desiatimi rokmi by ste sa možno celý deň na slnku nespálili, dnes to má mnohé (aj vedľajšie) účinky v podobe kožných ochorení. Aj v tomto prípade teda odporúčame dať si minimálne faktor 15.

Zistili ste svoj fofotyp a chystáte sa na deň na pláži alebo na slnečnom dvore? Nezabudnite na dobre vychladený letný drink! Tu nájdete akcie a zľavy na alkohol, ktorý naňho budete potrebovať – a tu sú recepty na drinky od barmanov, ktorými sa určite inšpirujte!

Comments are closed.